sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Koaloita, kenguruita ja Surfers Paradise

Nyt ollaan eka viikko istuttu luennoilla, mutta vielä kouluhommista ei ole tarvinnut suuresti murehtia, joten aikaa viikonloppureissuille on riittänyt.

Viikko sitten lauantaina suuntasimme 30 vaihtarin porukalla noin 10 km päässä sijaitsevaan Lone Pine Koala Sanctuaryyn. Kyseessä on siis eläintarha, jossa oli koaloiden lisäksi myös muita aussieläimiä, kuten vompatteja, kenguruita, tasmanian tuholaisia ja lintuja. Matka eläintarhaan ei kuitenkaan sujunut ihan suunnitelmien mukaan kun kaksi ensimmäistä bussia olivat täysiä, mikä sinänsä ei ollut yllättävää aamukymmeneltä koulujen loma-aikana. No päädyimme sitten noin kymmenen hengen porukalla reippailemaan 4 kilometriä matkasta ja olimme lopulta perillä noin puoli yhden aikoihin.
Varsinainen tuholainen

Puistossa suuntasimme heti päänähtävyyden luokse eli ottamaan valokuvia itsestämme koaloiden kanssa. Hintaa lystille tuli 18$ eli noin 13 €, mutta pakkohan se kuva oli saada :D.

Minä ja Rose
Kuvassa minulla on sylissä Australian itärannikolla ja pohjoisosissa elävä Northern koala, joka on väriltään harmaa verrattuna Melbournen seuduilla asustelevaan Southern Koalaan. Koaloiden lisäksi myös kenguruita on kahta sorttia: itärannikolla elelevä harmaakenguru ja Australian keskiosien aavikoilla elelevä punajättikenguru.

Grey kangaroos

Red kangaroos
Eläintarhassa vierailun lisäksi viime viikolla tuli käytyä myös leffassa (opiskelijalippu on vain 4 €!), Midnight Noodle -markkinoilla, Queenslandin museossa ja tiedekeskuksessa sekä pelaamassa Room Escape -peliä, jossa tarkoituksena on vapautua 60 minutissa huoneesta ratkomalla erilaisia vihjeitä ja availemalla lukkoja. Onnistuimme pakenemaan huoneesta 55 minuutissa 2 suomalaisen, 2 norjalaisen ja belgialaisen tiimillä.

Sherlock Holmeses

Noodle Markets

Science Center
Eilinen päivä oli tähän mennessä paras päivä täällä Australiassa. Ohjelmassa oli yliopiston orientaatioretki kohti Gold Coastia, joka sijaitsee noin 80 km päässä Brisbanesta. Gold Coastilla ensimmäinen pysähdys oli niin ikään Wildlife Sanctuaryssa, jossa itseäni kiinnostivat eniten krokotiilit, koska koaloita oli tullut siliteltyä juuri viikkoa aikaisemmin.


Wildlife Sanctuarystä matka jatkui Queenslandin ja New South Walesin rajalle Rainbow Baylle, josta oli upeat näkymät.



Näistä huikeista näkymistä siirryttiin viimein Surfers Paradiseen, Gold Coastin legendaarisimmalle rannalle. Lämpötila oli hieman 20 asteen yläpuolella ja Tyynen Valtameren vesi arviolta kanssa noin 20 asteen tienoilla, joten pitihän se uimaan lähteä. Tosin aallokko  ja virtaukset olivat niin vahvat, että uiminen oli käytännössä mahdotonta, mutta aalloissa hyppiminen oikeastaan paljon hauskempaa. Iltapäivä rannalla meni todella nopeasti, ja mielessä oli vaan koko ajan ajatus, että juuri tämän takia tänne Australiaan tultiin. Ensi viikonlopulle on sitten surffausreissu varattuna, en malttaisi odottaa!




#AfterSwim Brisbanessa











lauantai 18. heinäkuuta 2015

O week

Tämä viikko on ollut QUT:ssa toisen lukukauden O week eli orientaatioviikko. Koska täällä lukuvuodet ovat kalenterivuosia ja suurin osa aloittaa opiskelunsa vuoden alussa, heinäkuun O week oli suunnattu hyvin vahvasti uusille kansainvälisille opiskelijoille. Orientaatioviikko alkoi itse asiassa jo viime sunnuntaina, jolloin yliopisto järjesti aamulla city sightseeing kiertueita, joka itsellä ainakin meni jokimaisemien ihailun sijasta uusiin ihmisiin tutustuessa. Tämän jälkeen ohjelmassa oli ilmaisia hodareita (joita tuli syötyä yhteensä 4 kertaa orientaatioviikolla) ja erilaisia ryhmäytymispelejä.

Turistikierros


Akateeminen orientaatio alkoi maanantaina ensin eri laitosten tilaisuuksilla ja jatkui iltapäivällä kaikille vaihtareille yhteisellä tilaisuudella. Omalta osaltani iltapäivä alkoi pienellä järkyttyksellä kun sali vain täyttyi ja täyttyi vaihtareista. Meitä vaihtareita on täällä QUT:ssa 470, olin kuvitellut määrän olevan sadan henkilön tienoilla. Ihan yksin täällä ei siis todellakaan olla ja viikon aikana tuli liiakin tutuksi kysymyslitania: nimi, kotimaa, oppiaine, asunto. Laskeskelin esittäytyneeni noin sadalle henkilölle tämän viikon aikana, joista ehkä 20 nimen muistan tällä hetkellä. Itseni lisäksi Suomesta on neljä muuta vaihtaria (3 kauppislaista ja yksi lääketieteellisen fysiikan opiskelija), mutta muita pohjoismaalaisia riittää jopa liiaksikin, varsinkin norjalaisia.

Maanantai-ilta jatkui epävirallisemmalla puistotapahtumalla, jossa esiintyi mahtava australialainen puskabändi ja ryhmä Torres Strait Islanderseja. He ovat aborginaalien kanssa Australian alkuperäisväestöä ja jokainen QUT:n luento tähän mennessä on aloitettu dialla, joka tunnustaa QUT:n tilojen sijaitsevan näiden alkuperäiskansojen maalla.


Tiistai meni itsellä lähinnä erilaisiin yliopiston klubeihin tutustuessa. Liityin QUTEB Exchange Buddies, Women in Tech ja QUT Surfers klubeihin ja ensimmäinen surffausreissu on jo varattu. Harkinnassa on vielä liittyä Social Sport, QUT Running, Norsk ja sulkapalloklubeihin. Tiistai illaksi yliopisto oli järjestänyt jokiristeilyn kahdella vanhalla siipiratasaluksella. Näkymät risteilyltä olivat aivan mahtavat ja siellä sekä jatkoilla tutustui moniin uusiin ihmisiin.

Jokiristeily

Keskiviikkoisen darrapäivän ohjelmaksi valikoitui QUT Cliffhangersejen järjestämä ilmainen kalliokiipeilykokeilu. Oma kiipeämiseni tyssäsi puolimatkaan, joten aivan pakko päästä kipeeämään myöhemminkin.



Torstaina meille vaihtareille pidettiin luento akateemisesta kirjoittamisesta englanniksi, mikä oli omasta mielestäni todella hyödyllinen, koska nyt on vähän selkeämpi kuva siiitä mitä täällä QUT:ssa vaaditaan palautettavien tehtävien suhteen. Illalla sitten oli taas bileet, mutta kaiken kaikkiaan orientaatioviikko on ollut varsin kevyt verrattuna Otaniemen biletys(orientaatio)viikkoon ja aamukahdeksan ergonomialuentoihin.

torstai 9. heinäkuuta 2015

Kaupunkimaisemia

Hei!

Nyt ollaan viikko täällä oltu ja pikkuhiljaa alkaa kaupunki käymään tutuksi. Olen itseasiassa yllättynyt siitä, kuinka nopeasti tuli opittua paikalliset kaupat ja bussilinjat. Lisäksi osaan jopa nyt kokata kaasuhellalla. Vasemman puoleinen liikenne aiheuttaa tosin vielä naurunaiheita itselle, sillä pari kertaa on tullut odotettua bussia väärällä puolella tietä ja myös rullaportaat kulkevat tietenkin vasemmanpuoleisesti.

Tässä vaiheessa minulla olisi suuri kiusaus kirjoittaa kauhean pitkä teksti siitä, että mitä kaikkea siistiä täällä on, mutta ehkä kuvat tekemältäni 15 km kävelyltä ympäri kaupunkia kertovat paremmin Brisbanen monipuolisuudesta. Toki moni paikka on vielä näkemättä ja joku toinen voisi kertoa alueista minua enemmän, mutta tässä mitä itse olen sattunut valokuvaamaan.

Kartta Brisbanen keskusta-alueesta
Aloitetaan Highgate Hillistä, missä asun täällä. Alue on täynnä ihanan kodikkaita vanhoja Queenslander taloja.



Tyypillinen postilaatikko portin pylväässä

Kangaroo Point on kanssa mukavan oloista asuntoaluetta, mutta parhaina puolina siellä ovat hienot näkymät keskustaan ja pitkä kalliokiipeilyseinämä. 




Kuvia keskustasta tai oikeammin CBD:stä (central business district). Lyhenteen ymmärtämiseen meni minulta aika kauan. Kartassa siinä kohtaan, missä lukee Brisbane.

Keskustan ostoskatu, Queen Street

Näkymä keskustaan koulumatkaltani

Keskusta yöllä

South Bank on kaupunginosa hiukan etelään CBD:stä. Kaupunki on rakentanut sinne hienon puiston ja uimarannan. Luulin aluksi kaupungin olevan meren rannalla, mutta matkaa sinne kertyy noin 10 km, joten pulahduspaikka aivan keskustassa on tarpeen. 

Streets Beach, South Bank


Lopetin kävelykiertueeni kotoisasti West Endiin, joka täälläkin on yksi kaupungin halutuimmista asuinalueista. Tosin alue eroaa aika paljon Espoon Westendistä ollen enemmänkin boheemi kahvila-alue hienoilla joki maisemilla. 



Monissa puistoissa on suuria kaasugrillejä vapaasti käytettävissä

Kuulemma kaupungissa on myös China Town, joten se pitää ainakin käydä jossain vaiheessa vielä katsomassa.





lauantai 4. heinäkuuta 2015

Käynti yliopistolla


Tulen siis vaihtoni aikana opiskelemaan Queensland University of Technologyssa eli QUT:ssa. Yliopistossa opiskelee yhteensä noin 40 000 opiskelijaa, joista 6000 on ulkomaalaisia. Yliopistolla on kolme kampusta, joista tulen opiskelemaan keskustassa olevalla Gardens Point kampuksella. Kampus on todella nätillä paikalla joen rannalla ja kaupungin kasvitieteellisen puutarhan vieressä. Nimestään huolimatta yliopistossa on Science and Engineering facultyn lisäksi opetusta myös Business, Creative Industries (teatteri yms.), Education, Health and Law Faculteissa.





Puutarha ja yliopisto etualalla, keskusta taaempana
Queensland University of Technology järjestää jo ennen lukuvuoden alkua päivittäin New to Brisbane tilaisuuksia, jonne suuntasinkin heti toisena päivänäni täällä. Tilaisuudessa kerrottiin tietoa asumisesta, turvallisuudesta, julkisesta liikenteestä ja yliopiston palveluista. Tilaisuuden suurin hyöty oli ehkä kuitenkin siinä, että siellä tutustui muutamaan muuhunkin vaihtariin, jotka olivat samassa tilanteessa kuin itse. Tilaisuuden jälkeen pyörimmekin yhdessä ympäri kampusta hankkimassa opiskelijakorttia ja bussikorttia. Kävimme myös hankkimassa kaikille uudet prepaid puhelinliittymät keskustasta ja nyt jo parina iltana olemme syöneet ulkona yhdessä saksalaisen Fabianin, tanskalaisen Martinan ja norjalaisen Andreaksen kanssa, niin ihan yksin ei täällä ole tarvinnut olla vaikka orientaatioviikon alkuun on vielä viikko aikaa.


Fabian, Martina ja Andreas yliopistolle vievällä sillalla

Gardens Point kampus vaikutti ensi vierailulla todella mukavalta ja on hauska sekoitus kahta alla olevaa tyyliä: punertavia kivitaloja ja huippumoderneja lasitaloja. 








torstai 2. heinäkuuta 2015

Lentomatka ja uusi koti

Heipä hei!

Nyt ollaan lennetty tänne ja toivuttu matkasta, joten on ensimmäisen postauksen aika täältä Down Underista.

Lensin siis ensin Singaporeen, josta 5 tunnin vaihdon jälkeen Qantasilla Brisbaneen. Jos pääsette valitsemaan lentoyhtiötä, suosittelen lentämään Qantasilla. Palvelu oli ensiluokkaista, kone ihan uusi, henkilökohtainen viihdejärjestelmä loistava ja seitsemän tunnin lennolla tarjoiltiin kaksi lämmintä ruokaa ja halvimpaankin lipputyyppiin sisältyi kaikki alkoholijuomat hienoja viskejä ja cocktaileja myöten.

Brisbanen lentokentällä oli yliopistolta porukkaa vastassa ja Queensland University of Technology eli QUT, tarjosi ilmaisen kyydin uusille opiskelijoille mihin tahansa Brisbanen alueella. Minua kaupunkiin lähti ajamaan mukava eläkeikäinen rouva, joka osasi kertoa tosi hyvin eri paikoista, joita ohitimme. Tosin onnistuin  siinä 20 minuutin matkan aikana suututtamaan tämän rouvan, koska kritisoin sitä että hän kirjoitti jotakin kansiossa oleville papereille ajaessa. Tein ruovaan niin lähtemättömän vaikutuksen että kuulin suututtaneeni hänet vasta jälkeenpäin norjalaiselta Andreakselta, jonka rouva oli heittänyt kaupunkiin minun jälkeeni. Rouva oli kertonut Andreakselle että hänellä oli ollut tiukkapipoinen Juulia Suomesta kyydissä aamulla :D

No rouva heitti minut Highgate Hill nimiseen kaupunginosaan. Olin katsellut vuokrahuoneita netistä etukäteen ja sopinut etukäteen että menen kahta paikkaa katsomaan. Ensimmäinen oli aika hirveä ja jäätävän kylmä. Toinen oli onneksi tosi kiva ja siisti, joten päätin enempää miettimättä muuttaa sinne.

Huoneeni

Yhteinen olkkari


Asun nyt siis neljän hengen kalustetussa talossa Highgate Hill nimisessä kaupunginosassa. Alue on nimensä mukaisesti täynnä mäkiä ja kukkuloita, mutta myös loistavalla sijainnilla kahden kilometrin päässä keskustasta ja yliopistosta. Lisäksi vaikka täällä ei ole tarjolla yliopistomajoitusta, on australialainen tapa vuokrata kalustettuja huoneita erittäin kätevä vaihto-opiskelijoille. Omaani kuuluivat jopa peitot ja lakanat ja yhteinen keittiö on täysin varustettu, joten mitään kattiloita yms. ei tarvitse hankkia. Tosin asumiskustannukset ovat aika korkeita, maksan vuokraa soluhuoneesta omakotitalossa noin 600 € kuussa, mutta toisaalta vuokrataso on ymmärrettävä, sillä asun kuitenkin todella lähellä 2 miljoonan asukkaan kaupungin keskustaa.

Ensimmäiset mielikuvani uudesta kotikaupungista ovat että täällä on kallista ruokaa, kauniita siltoja kaupungin läpi kulkevan joen yli, ja että vasemmanpuoleinen liikenne ja kello viideltä laskeva aurinko vaativat hieman totuttelua. Olen kolme kertaa ollut menossa istumaan kuljettan paikalle :D Myöskään roskia ei saa viedä ulos kuin juuri ennen roska-auton tulemista muuten paikalle kuulemma ilmestyy tuholaishyönteisiä.



Tästä eteenpäin tylsiä käytännön vinkkejä asunnon etsimiseen Brisbanessa.
Vuokrattavia huoneita voi etsiä mm. seuraavilta nettisivuilta: flatmates, realestate, gumtree, tai yliopistojen omilta asuntosivuilta, jotka vaativat yliopistotunnukset, jotta asuntoja pääseen katselemaan. Itse löysin omani QUT:in asumissivuilta.  Vuokrat ilmoitetaan Australiassa Suomesta poiketen viikkovuokrina ja joskus jopa maksetaankin viikoittain. Ihmiset saattavat myös vuokrata huoneita vaikka vain kahden viikon lomansa ajaksi, joten vuokrattu huone voi olla myös yksi mahdollisuus, jos tulee Australiaan lomalle. Lisäksi suosittelen ehdottomasti varaamaan ensimmäisiksi öiksi hostellin eikä asuntonäyttöjä niin kuin itse tein. 24 h, mitä lentoaika Suomesta tänne on lyhyimmillä,  matkustamisen jälkeen ei ole terävimmässä kunnossa. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen että monet vuokraajat vaativat 6 kk minimivuokra-aikaa, joka ei sovi monenkaan vaihto-opiskelijan suunnitelmaan asua vain 4,5 kk olevan lukukauden ajan ja sitten matkustella loppuaika viisumista ympäri Australiaa. Myöskin takuiden takaisin saaminen on kuulemma haastavaa täällä, joten oman huoneen kunnosta kannattaa ehdottomasti ottaa valokuvia sisään muuttaessa.